Ünlü keman virtüözü ve akademisyen Viktor Pikayzen ( Viktor Aleksandrovič Pikaisen) 8 Temmuz 2023 Cumartesi günü New York’un Kuzey Salem şehrinde tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini kapadı.
Torunu Igor Pikayzen’in eşi keman sanatçısı Ezgi Pikayzen, dedeleri Victor Pikayzen’in rahatsızlığı sebebiyle bir süredir hastanede tedavi gördüğünü ve rahatsızzlığı sebepli komplikasyonlar sonucu 90 yaşında vefat ettiğini bilgisini aktardı..
1993 yılından itibaren Ankara Devlet Konservatuarın’da profesör olarak görev yapan Victor Pikayzen Türkiye’de Hakan Şensoy, Özcan Ulucan, Tuğba Tamer Türeli, Nil Çetin gibi bir çok keman sanatçısının yetişmesinde büyük emek ve katkısı olmuştur.
Viktor Pikayzen ‘e Allah’tan rahmet, ebedi istirahatgâhına sonsuz huzur ve başta İgor Pikayzen olmak üzere tüm Pikayzen ailesine ve sevenlerine KAM MANAGEMENT ailesi olarak sabır ve başsağlığı diliyoruz
Tüm emek verdiği öğrencilerine, dostlarına ve sevenlerine sabırlar dileriz…
Türkiye’de keman sanatına ve birçok önemli kemancının yetişmesinde verdiği katkıdan dolayı kendisine minnettarız…
Victor Pikayzen Kimdir?
Viktor Aleksandrovič Pikaisen müzisyen bir ailede doğdu. Küçük Viktor, babasının rehberliğinde dört yaşında keman çalışmasına başladı ve iki yıl sonra Kiev Konservatuarı’nda genç kemancıların tanınmış öğretmeni Joseph Gutman’ın sınıfına kabul edildi.
İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra aile Kazakistan’ın Alma-Ata kentine taşındı ve dokuz yaşındaki Viktor, Wieniawski’nin 2 No’lu Konçertosu’nda Alma-Ata Senfoni Orkestrası ile ilk çıkışını yaptı. Bu arada babasıyla birlikte keman derslerine devam eder. 1944’te Pikaisen’in yeteneği David Oistrakh tarafından duyuldu. Moskova’ya taşındıktan sonra 1946’da Ojstrach onu öğrencisi olarak kabul ettii. Viktor Pikaisen 1957’de mezun oldu ve 1960 yılına kadar aynı Konservatuvarda Oistrach ile diploma sonrası çalışmalarına devam etti.
On yıldan fazla bir süre uluslararası yarışmalara katıldı: 1949’da Prag’daki Jan Kubelik Yarışması’nın ikincilik ödülünü aldı; 1955’te Brüksel’deki Concours Reine Élisabeth’in 5. ödülü; 1957’de Paris’teki Concours international Marguerite Long-Jacques Thibaud’un 2 ödülü; 1958’de Uluslararası Çaykovski Yarışmasın’da 2.lik ödülünü kazandı.
1960 yılında Moskova Filarmoni Orkestrası ile solist olarak ilk çıkışını yaptıktan sonra uluslararası bir kariyere başladı. Altmışların sonundan beri, Paganini’nin “Caprice 24” nün tamamını çalan birkaç kemancıdan biri olmuştur. 1967’de Melodija ve Le Chant du Monde için bu eserin tamamını kaydetti.
Repertuarında klasik konserlerin yanı sıra yirminci yüzyıl yazarlarının eserlerini de yer alıyor. Repertuarının bir kısmı ağırlıklı olarak Rus-Sovyet çağdaş müziğine adanmıştır ve Boris Çaykovski’nin (1925-1996) çeşitli bestelerinin ithafıdır. 1966“dan 1986”ya kadar Viktor Pikayzen, Moskova Konservatuarı’nda ders verdi. 1993 yılından itibaren Ankara Devlet Konservatuarı’nın yanı sıra Moskova’daki Schnittke Enstitüsü’nde ve Moskova Konservatuarı Merkez Müzik Okulu’nda profesör olarak görev yapmıştır. David Oistrach ile birçok kayıt yapmış ve aynı zamanda birçok uluslararası yarışmada jüri üyesi olarak görev almıştır.
Büyük sanatçı Pikayzen’in, Rus İzvestiya gazetesine verdiği bir röportajda Türkiye’de hocalık dönemde biriktirdiği güzel anılarından ve Türk insanının nezaketinden nasıl bahsetmiş:
“Ankara Devlet Konservatuarı’nda hoca olarak çalıştığım dönemde Türkiye’de pek çok muhteşem hadiseye şahit oldum. Bu sebeple en güzel Türkiye anılarına sahip insan benim desem, yanlış olmayacaktır… Bir defa, Türkiye’nin insanı çok kibardır. Bilhassa kendinden yaşça büyüklere ve yaşlılara çok iyi davranırlar. Üstelik Türk Halkı şaşırtıcı derecede dürüsttür. Bir keresinde bir hanımefendi pırlanta yüzüğünü bizim konser salonunda unutmuştu. Ben de yüzüğü salondaki piyanonun üzerine koydum. İnanır mısınız, sahibi geri gelip alana kadar bu yüzük piyanonun üzerinde tam bir ay öylece bekledi. Bu arada, Ankara Konservatuarı ile ilgili bir başka önemli detay da var: Oystrah’ın en iyi öğrencilerinden biri olan yetenekli keman sanatçısı Ayla Erduran da burada ders veriyor”.
Saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz…
DEĞERLİ KEMAN SANATÇISI SUNA KAN VEFAT ETTİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.